Magáncsőd és ingatlan árverezés

Egy ingatlan árverezésre bocsátása abban az esetben történhet meg, ha az ingatlanra felvett hitel törlesztésével késedelembe esik az ingatlan tulajdonosa. A hitel késedelmes fizetése, illetve nem fizetése esetén a hitelt nyújtó pénzintézet érvényesítheti az ingatlanra bejegyzett jelzálog jogát és annak érdekében, hogy az általa folyósított hitelt visszakapja, az ingatlant árverezés útján értékesítheti.

Fontos tudni, hogy magáncsőd eljárás indítása esetén az eljárás megindításának ténye automatikusan és azonnal megállítja és felfüggeszti a csődeljárás megindítójának ingatlanára vonatkozó árverést.

A csődeljárás megindításának ez a rendkívüli védelmet biztosító eszköze megtiltja a hitelezők részére az ingatlan árverés folytatását, és minden ezzel kapcsolatos további bírósági eljárás folytatását.Természetesen, mint minden szabály esetében, itt is vannak kivételek. Például, aki a magáncsőd kérelem benyújtása előtt egy évvel már a csődtörvény tizenharmadik fejezete alapján nyújtott be kéremet, az ingatlan árverés megszakítását a törvény csak harminc napra engedi meg. Emellett, ha a csődeljárás kezdeményezését megelelőző egy évben a kérelmezőnek két alkalommal elutasította a bíróság a csődeljárásra vonatkozó kérelmét, az a csődeljárás megindítása után egyáltalán nem jogosult az ingatlan elárverezés felfüggesztését lehetővé tevő védelemre. A törvény azonban még ebben a két kivételes esetben is lehetővé teszi a csődeljárást kérelmező részére, hogy rendkívülikérelmet nyújtson be a bírósághoz ingatlanának elárverezésének megállítására vonatkozóan.

A fent említett két kivételes esetet kivéve a csődeljárás elindítása automatikus védelmet biztosít a magáncsődöt elindító személy részére, és a csődeljárás megindítása azonnal felfüggeszti ingatlana elárverezését. Ez lehetőséget adhat a pénzügyek rendezésre és az ingatlan esetleges megmentésére.

Adósságkezeléssel, valamint csődeljárással kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak irodánkhoz bizalommal.

Goldberger Péter 1-866-984-9833

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.