Hogyan menthetjük meg ingatlanunkat?

Igen sokszor merül fel a kérdés, mit is tehetnek azok az ingatlantulajdonosok, akik a mindenki által érzékelhető gazdasági válságban nem tudják fizetni az ingatlanjukra felvett kölcsönt, és a hitelt nyújtó pénzintézet a törlesztőrészletek nemfizetése miatt árverezére bocsátja az ingatlant.

Manapság ez igen gyakran ismétlődő eset. Az ingatlan árverezésre bocsátását a hitelező pénzintézet az ingatlant terhelő jelzálog alapján érvényesítheti.

Az ingatlan árverezésre bocsátása esetén azonban az ingatlan tulajdonosának vannak jogi lehetőségei arra, hogy megtartsa ingatlanát, illetve elkerülje, hogy házát, vagy lakását elárverezzék a feje felől.

A pénzintézetek a jelenlegi szorult helyzetben maguk sem tartják minden esetben az ingatlan elárverezését a legjobb megoldásnak, ezért több esetben rugalmasak a probléma megoldását illetően. Ezért az adósnak lehetősége nyílik többek között arra, hogy a hitelezővel együttműködésben a felhalmozott adósságot egy megállapodás alapján az adós visszafizesse.

További megoldási lehetőséget jelenthet az adós hitelkonstrukciójának módosítása. Ez legtöbb esetben lehetőséget ad arra, hogy például a változó kamatozású hiteleket fix kamatozású hitelekre módosítsák, vagy a már meglévő fix kamatozású hitelek részletfizetési konstrukcióját módásítsák.

A fent említett megoldási lehetőségek mellett rendelkezésre áll csődeljárás lefolytatása is. A csődeljárási kérelem benyújtását követően a törvény azonnal védelmet nyújt az adós vagyonára vonatkozóan, így a már elindított ingatlanárverezést is köteles a hitelező félbeszakítani, egészen addig, amíg a csődeljárás le nem folytatódott. A csődeljárás lefolytatása során, az adós mentesülhet az őt terhelő tartozások alól, valamint több esetben lehetőséget kap arra, hogy egy ütemezett havi törlesztési konstrukció alapján törlesztehesse hiteltartozását és megtarthassa ingatlanát.

Az adósságkezeléssel, hitelmódosításokkal, csődeljárással, illetve annak alternatív megoldásaival kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak irodánkhoz bizalommal.

Goldberger Péter 1-866-984-9833 Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.