A H1B, nem-bevándorló vízum egy ideiglenes munkavállalási lehetőséget biztosító, különleges vízum fajta.

Az Egyesült Államok jelenlegi bevándorlási törvénye szerint évente 66.000 darab H1B vízum kérelmezhető. Emellett 20.000 darab H1B vízum áll rendelkezésre azok számára, akik az Egyesült Államokban megszerzett, ún. „Master’s” diplomával rendelkeznek.

A vízum megszerzésének előfeltétele, a jogszabályoknak megfelelő, amerikai szponzor cég, amely a munkalehetőséget biztosítja. A potenciáis munkáltató cég nyújtja be a kérelmet a Bevándorlási Hivatal felé, a potenciális munkavállaló javára.

A szponzor egy működő, megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező cég lehet, amely felelősséget vállal, hogy a munkavállalót a felajánlott munkakörben, a Munkaügyi Minisztérium által meghatározott minimum fizetésnek megfelelő, vagy annál magasabb összegű fizetéssel alkalmazza. A felajánlott munkakör pedig egy speciális foglalkozás lehet. A munkavállalóval szemben, a vízumra vonatkozó jogszabályok a különleges foglalkozás mellett, a legtöbb esetben igen magas iskolázottsági és munkatapasztalatra vonatkozó követelményt is támasztanak. A vízum olyan speciális munkakörben foglalkoztatott személyekre lett szabva, akiknek legalább egyetemi, vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük munkájuk elvégzéséhez már a legalacsonyabb szinten is. Ilyenek például a számítástechnika és programozás világában jártas munkavállalók. Emellet a vízum megszerzésére még lehetőségük van a külöleges szakmákban dolgozóknak is, mint például kiváló és elismert művészeknek, előadóművészeknek, sportolóknak, vagy modelleknek.

Fontos további követelmény, hogy a vízumkérelem benyújtása során a munkavállalónak bizonyítania kell, hogy korábban soha nem szegte meg az Egyesült Államok bevándorlási szabályait.

A vízum minden év Április 1. napjától adható be. Mivel igen kevés vízum áll rendelkezésre, lehetőség szerint a kérelmeket már Április 1. napján érdemes beadni.

A vízumok beadásával, illetve a követelményekkel és feltételekkel kapcsolatos kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter

1(866)646-7361

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.