Barack Obama amerikai elnök November 2o-án tartott beszédében felvázolta a bevándorlási rendszer módosítására irányuló rendelkezéseit. Az elnök rendeletben fog lépéseket tenni a bevándorlási rendszer bizonyos részeinek átalakítása céljából, de ezt, mint az elnök is hangsúlyozta, nem teheti meg olyan széles körben, mint szeretné, ugyanis a jelenleg hatályban lévő törvények módosítása, a hatalmi ágak elválasztásának elve alapján, a kongresszus hatáskörébe tartozik, így sajnos a sokak által várt teljes körű reformra még várni kell.

Az egyes rendelkezések részletei még nem ismertek, de első körben az elnök által elmondottak alapján a lépések érinteni fogják az illegális bevándorlók egy részét és életbe lépnek olyan rendelkezések is, amelyek könnyítéseket tesznek majd a legális bevándorlók körében is.

Az illegálisan, tartózkodási engedély nélkül az országban élők számára rossz hir, hogy nem lép életbe egy átfogó amnesztia.

Az illegálisan, tartózkodási engedély nélkül az országban lévők köréből azok juthatnak ideiglenes tartózkodási engedélyhez, akiknek gyermeke amerikai állampolgár, vagy zöldkártyás és több mint öt éve tartózkodik az országban. Amerikai állampolgárok, vagy zöldkártyások szüleit tehát nem fogják deportálni, ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, ha regisztrálnak, befizetik a bevándorlási hivatal által meghatározandó díjakat és adót fizetnek. Ez a státus csak ideiglenes és nem vezet állampolgársághoz.

A beszédből még nem derült ki, hogy a rendelet visszamenőleges adófizetésre is fog-e kötelezni, illetve, hogy mekkora lesz a befizetendő díjak mértéke. Ezen részlétek hamarosan ismeretek lesznek, de valószinüsithető, hogy nem kell majd visszamenőlegesen adót fizetni és a befizetendő díj mértéke is alacsony lesz.

Azon illegálisok akik nem tartoznak ebbe a körbe, sajnos ezen rendelkezés alapján nem kaphatnak ideiglenes tartózkodási engedélyt. Jó hir azonban, hogy nem fogják deportálni azon illegális, tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket, akik nem követtek el bűncselekményt. Ezen személyek deportálása nem lesz prioritás és több esetben lehetőség lesz a deportálási eljárások adminisztratív megszüntetésére is ezen esetekben.

Fontos rendelkezés, hogy kisebb büncselekméyek elkövetése esetében a bűnügyi hatóságoknak nem szükséges majd automatikusan átadni az illegális bevándorlókat a bevándorlási hatóságoknak.

Az elnök hangsúlyozta emellett, hogy megerősítik a határőrizetet a további illegális határátlépés megelőzése érdekében, valamint felgyorsítják az újjonan érkező illegális bevándorlók, valamint bűnözők deportálását.

Az elnöki rendelet kiterjeszti továbbá a már 2o12 óta érvényben lévő rendeletet is, amely korábban lehetőséget adott minden 31 év alatti illegális személynek, aki 16. életéve előtt érkezett az országba arra, hogy egyéb feltételek megléte esetében ideiglenes tartózkodási engedélyt kapjon. A mostani rendelet ezt kívánja kiterjeszteni és eltörli a felső korhatárt. Megnyitva a lehetőséget a tartózkodási engedély megszerzésére azok számára is akik elmúltak már 31 évesek, de 16 év alattiak voltak mikor az országba érkeztek és megfelelnek a 2o12-es rendelet többi kritériumának.

A legális bevándorlók körében több rendelkezés kerül bevezetésre, amelyek igen sok részét érintik majd a bevándorlási rendszernek. Az elnök elmondta, hogy a rendelkezések elősegítik és megkönnyítik a vállalkozók, üzletemberek, szakképzett, kiemelkedő és diplomás szakemberek bevándorlását, főleg bizonyos bevándorlási kategóriák kiszélesítésével és az elbírálási idők felgyorsításával.

Ezen rendelkezések többek között lehetőséget adhatnak a nemzeti érdekre való tekintettel, a gazdaság több szektorában, például a technológiai szektorban tevékenykedő külföldi kezdő, startup vállalkozások, és vállalkozók számára, hogy könnyebben tudjanak megjelenni az amerikai piacon.

Irodánk folyamatosan figyelemmel kiséri az eseményeket, és készen áll arra, hogy azonnal intézkedni tudjon az ideiglenes tartózkodási engedélyek iránti kérelmek elkészítése és beadása kapcsán.

Amennyiben Önt, ismerősét, vagy családtagják érintik ezen rendelkezések, kérjük keressék irodánkat bizalommal. Azok jelentkezését is várjuk akiket ezen rendelkezések nem érintenek, ugyanis az Ő esetükben egyre égetőbbé válik a tartózkodás kérdéseinek megoldása a rendszer jelenlegi kereti között.

Elérhetőségeink a következők:

Dr.Goldberger Péter

Goldberger Law Firm

15o Broadway, Suite 9oo

New York, New York 1oo38

866-984-9833 (USA Toll Free)

Tel: 212-390-1430

Fax: 212-390-1342

Email: info@goldbergerlawfirm.com

06-21-252-4415 (Magyarország)