Az elmúlt időszakban igen sok levelet és telefonhívást kaptunk az Egyesült Államokban való munkavállalás kérdéskörével kapcsolatosan.

Fontosnak tartjuk, hogy mindenki tisztában legyen az amerikai munkavállalási engedélyek, vízumok és a munkavállaláson keresztüli zöldkártya megszerzésével kacsolatos eljárásokkal.

Sajnos több ország gyakorlatától eltérően az amerikai bevándorlási törvények csak abban az esetben teszik lehetővé külföldiek számára a munkavállást, ha a külföldi munkavállaló rendelkezik megfelelő munkavállalási vízummal vagy zöldkártyával.

Ennek megfelelően például látogatói vízummal, bizonyos eseteket kivéve tanuló vízummal, vagy esetlegesen a vízummentességi program keretében Amerikában tartózkodó külföldiek nem vállalhatnak munkát.

A munkavállalási vízumok, és munkavállaláson keresztül megszerezhető zöldkártyák pedig csak amerikai munkáltatók által kérelmezhetőek a külföldi munkavállaló javára.

Így abban az esetben, ha egy külföldi munkát kíván vállalni az Egyesült Államokban, az első és legfontosabb dolog, hogy a munkavállaló a szaktudásának, iskolázottságának és képesítésének megfelelő állásajánlatra jelentkezzen.

Amennyiben egy amerikai cég úgy dönt, hogy a külföldi munkavállalót alkalmazni kívánja, abban az esetben lehetősége van a munkavállalót szponzorálni és kérelmezni a munkáltató cégnél a munkavállaláson alapuló zöldkártyát.

Első lépés tehát egy állás megpályázása és a munkáltató állásajánlatának beszerzése.

Amint ez megtörténik, abban az esetben nyílik lehetőség arra, hogy a munkavállaló javára a szponzor cég elindítsa a vízum,- vagy zöldkártyakérelmet.

Munakvállalással, munkavállalási vízumokkal, illetve más bevándorlással kapcsolatban felvetődött kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter 1(866)984-9833 Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.