Milyen adósságoktól szabadulhatunk meg magáncsőd eljárás lefolytatása esetén?

A magánszemélyek által a csődeljárási törvény hetedik fejezete alapján igénybe vehető magáncsőd intézménye lehetőséget ad arra, hogy az adósok megszabaduljanak bizonyos adósságaiktól. A magáncsőd eljárás lefolytatását követően az adósok lehetőséget kapnak a tiszta lappal való újrakezdésre, tartozások és adósságok terhe nélkül.

A csődeljárási törvény hetedik fejezete alapján lefolytatott csődeljárás lehetővé teszi többek között, hogy az adósok megszabaduljanak a következő típusú tartozásoktól:

-Üzleti adósságok

-Személyi kölcsönök

-Ki nem fizetett bérleti díj tartozások

-Orvosi számlák

-Bírósági határozatban az adós ellen megítélt pénzösszegek

-Hitelkártya adósságok

-Kezességi szerződések alapján felmerülő összegekre vonatkozó felelősség

-Régi személyi jövedelem adó tartozások

A csődeljárás lefolytatása után a bíróság mentesíti az adóst fizetési kötelezettségei alól, a fent említett adósság típusok kapcsán. Ezt követően a bíróság határozata alapján a fent említett tartozások jogosultjai mint hitelezők, nem folytathatják a bíróság által határozatban mentesített adós ellen a tartozás behajtására irányuló törekvéseiket. Az adós pedig nem köteles a csődeljárás során mentesített tartozásokat a jövőben megfizetni.

A csődeljárás lefolytatásával és részletszabályaival kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel keressék fel irodánkat bizalommal.   Goldberger Péter 1(866)984-9833 Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.