A zöldkártya megszerzése több úton is lehetséges, van aki családegyesítésen, vagy munkavállaláson keresztül szerzi meg, van aki menekültként, vagy például a zöldkártya lottó megnyerése révén.

A zöldkártya megszerzését követően, függetlenül attól, hogy ki milyen úton is jutott hozzá, minden zöldkártya birtokosa letelepedési engellyel rendelkező bevándorló státuszba lép. Ez a státusz különböző jogokkal és egyben kötelezettségekkel is jár.

Az alábbiakban leírtak egységesen vonatkoznak az ideiglenes, két éves lejáratú, és a végeleges zöldkártyával rendelkező bevándorlókra.

A zöldkártyával rendelkező bevándorlók jogai igen hasonlóak az amerikai állampolgárok jogaihoz, a státusz többek között biztosítja a szabad munkavállalási- és letelepedési jogot, valamint a szabad utazás jogát, azonban nem biztosít például választási és szavazói jogokat, amelyek kizárólag az állampolgárok részére fenntartott jogosultságok.

A jogosultságok mellett a zöldkártya több kötelezettség betartását is megköveteli birtokosától. Ilyen például az Egyesült Államok törvényeinek betartása és az adózási kötelezettség. Mivel a Bevándorlási és Állampolgársági törvény rendelkezései szerint a zöldkártya és a vele járó bevándorló státusz elveszíthető, a zöldkártya megszerzését követően a bevándorló legfontosabb kötelezettsége a zöldkártya által biztosított státusz megtartása.

A bevándorló státusz megtartásának legelemibb feltétele, hogy a bevándorló az Egyesült Államok területén éljen.  Amennyiben a zöldkártya birtokosa véglegesen más országba költözik, nem tesz eleget adóbevallási kötelezettségeinek, vagy külföldön tartózkodik több, mint egy évig és nem igényel a visszautazáshoz külön visszatérési engedélyt, vagy bizonyos esetekben bevándorlási vízumot, a Bevándorlási Hivatal úgy tekinthet a bevándorlóra, mint aki feladta a letelepedési szándékát, ami pedig a zöldkártya elvesztéséhez vezethet.

Ezért fontos, hogy a zöldkártya birtokosai minden év jelentős hányadában az ország területén tartózkodjanak. Rövid külföldi utazásnak nincs akadálya, a zöldkártya és a külföldi érvényes útlevél bemutatása elégséges a visszatéréshez. Hosszabb utazás esetében, amely előreláthatólag meghaladja az egy évet, a visszautazáshoz külön engely megszerzése szükséges annak érdekében, hogy ne vesszen el a bevándorló státusz.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a bevándorló státusz nem jár le, csak a zöldkártya. A végleges zöldkártya például tíz évig érvényes. Lejárta után azonban a bevándorló státusz továbbra is megmarad, és a lejárt kártya helyett új kérelmezhető, amely további tíz évig biztosítja a bevándorló státusz igazolását.

Fontos azonban hozzátenni, hogy aki betartja a szabályokat, általában öt éven belül, házasságon keresztül szerzett zöldkártya esetében pedig három éven belül állampolgársági kérelmet nyújthat be.

A zöldkártyákkal, illetve bevándorlással kapcsolatban felvetődött kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter 1(866)646-7361

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.