Illegalitás az esetek többségében annyit takar, hogy a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes tartózkodási engedéllyel. A közhiedelemmel ellentétben, a vízum nem biztosít tartózkodási engedélyt. A vízum az Egyesült Államokba való belépésre ad lehetőséget. A határon lefolytatott ellenőrzés során, az országba való belépés alkalmával, a beutazók részére a vízumhoz csatolt, és mindenki által csak „fehér kártya”-ként emlegetett I-94-es számú dokumentumban szereplő dátum az, ameddig a vízum birtokosa az országban tartózkodhat.

Többször merül föl a kérdés, hogy miért is számít a tíz évig érvényes túrista vízum birtokosa több esetben illegálisnak. A válasz nagyon egyszerű; a túrista vízum érvényességi ideje alatt biztosít többszöri belépési lehetőseget az Egyesült Államokba, azonban az ittartózkodás időtartama a fehér kártyán szereplő időpontig engedélyezett. Ez azért lényeges, mert ha valaki a fehér kártyán szereplő napig nem hagyja el az országot, vagy nem folyamodik tartózkodási engedélyének meghosszabbítása iránt, elveszíti legális státuszát, illegálissá válik, mert túllépte a számára engedélyezett tartózkodási időt.

Ennek következménye, hogy a tartózkodási engedély lejárta után (eltekintve kivételes esetektől) az, aki státuszát ilymódon elveszíti, nem jogosult tartózkodási engedélye estleges meghosszabításra, illetve más vízum vagy zöldkártya igénylésére. Ezért fontos, hogy a nembevándorló vízummal redelkezők időben meghosszabítsák tartózkodási engedélyüket, vagy más jogi státusz iránti kérelmet nyújtsanak be, a tartózkodási engedély lejárta előtt.

Goldberger Péter

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.