Magyarország továbbra is számol azzal a lehetőséggel, hogy ezév végére, jövő év elejére Magyarország is aláírhatja a vízummentességgel kapcsolatos egyezményt az Egyesült Államokkal, és csatlakozhat a vízummentességi programhoz. Ezzel megnyílna a lehetőség a magyar államolgárok számára az Egyesült Államokba való vízummentes utazáshoz.

Magyarországnak több feltételt kell teljesítenie a programhoz való csatlakozás előtt. Ennek előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni. Ezen megállapodások mellett még egy fontos feltételnek kell teljesülnie. A magyar állampolgárok által beadott vízumkérelmek elutasítási aránya nem érheti el a tíz százalékot.

Mivel az Egyesült Államok minden év október 1.-vel kezd új gazdasági évet, ezért Magyarországnak mindenképpen meg kell várnia ezt a dátumot, ezután derül ki, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya tíz százalék alatt marad-e.

Amennyiben megállapításra kerül, hogy ezévben a beadott vízumkérelmek kevesebb, mint tíz százaléka került elutasításra, akkor Magyarország előtt elhárul minden akadály és csatlakozhat a vízummentességi programhoz.

A vízummentességi programmal kapcsolatban az Egyesült Államok Bevándorlási és Államplogársági Hivatala által közzétett tájékoztató szerint augusztus első napjától kísérleti jelleggel, januártól pedig kötelezően életbe lép az amerikai Elektronikus Utazási Jóváhagyási Rendszer (ESTA). Ez Magyarországot csak akkor érinti majd, ha már bekerült az Egyesült Államok vízummentességi programjába. Az ESTA egy olyan új elektronikus rendszer, amelyet a vízummentességi programban résztvevő országok állampolgárainak kell majd használnia. Az új rendszerben az utasok indulás előtt regisztrálják magukat az interneten az USA kormányszerveinél, és a tőlük kapott utazási jóváhagyással – amelyhez alapadatokat kell megadni – két éven keresztül akárhányszor beléphetnek majd az Egyesült Államokba.

Vízumokkal, illetve bevándorlással kapcsolatban felvetődött kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter 1(866)646-7361

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.