A bevándorlási ügyek, mint az köztudott nem tartoznak a legyorsabban elintézhető jogi eljárások kategóriájába. A 2007-es év nyarán történt eljárási dij emelést követő időszakban pedig méginkább lassult az ügyintézés menete. A bevándorlási hivatalhoz beérkezett kérelmek száma megháromszorozódott. Ez kihatással volt szinte minden bevándorlási kérelem elbirálási idejére. Tavaly óta a helyzet csak romlott. Az elbirálási időket a bevándorlási hivatal egyszerüen képtelen betartani, amelyet a beérkezett kérelmek nagy számával és munkaerőhiánnyal magyaráz.

Az állampolgársági kérelmek elbirálására hivatalosan a bevándorlási hivatal 120 nap ügyintézési időt állapitott meg. Ebben az időintervallumban kellene lefolytatni az FBI által végzett háttér és név ellenőrzést, valamint az államolgárásági iterjút és vizsgát. Ez mostanában nem igazán sikerül. Az állampolgársági kérelmek elbirálási ideje a 2008-as év elején még 18-20 hónap közötti időt vett igénybe. A bevándorlási hivatal Március 14-én közzétett közleménye szerint, most már javult kicsit a helyzet és az elbirálási idő 14-16 hónapra csökkent. A közlemény szerint a hivatal 17000 dolgozója jelenleg 1.4 millió a 2007-es évben beérkezett állampolgársági kérelem elbirálásán dolgozik. Emellett a gyorsabb ügyintézés érdekében a hivatal előreláthatólag az év végéig több, mint 3000 új munkaerőt vesz fel a probléma orvoslása érdekében. Emellett a gyorsabb ügyintézés érdekében az állampolgársági interjúkat mostantól munkaidő után és eseténként hét végén is tartanak ezután.

Sajnos még igen messze vagyunk a 120 napos elbirálási idő betartásától. Emellett az FBI által végzett háttérellenőrzés lefolytatása is lassult a kérelmek mennyisége következtében.

Az elkövetkező hónapokban lényeges felgyorsulás az ügyben nem igazán várható. Ennek ellenére, ajánlott, hogy aki megfelel a jogszabályi feltételeknek beadja a kérelmet. Állampolgárásági kérelmek beadásával, függőben lévő kérelmekkel kapcsolatban keresse irodánkat bizalommal.

Goldberger Péter

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.