Az elmúlt pár hónapban több, a bevándorlási törvényeket érintő törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be az Amerika Egyesült Államok szenátorai a törvényhozás felé.

A politikai erők tisztában vannak azzal, hogy a bevándorlási törvények jelen állapotukban nem szolgálják az ország érdekeit és változtatásra szorulnak.

A változások azonban még nem mindenki számára világosak és a politikai erők között sincs teljes egyetértés ezügyben. Ennek ellenére több szenátor nyújtott be kisebb- nagyobb változtatásokat javasló tövénymódosító javaslatokat a közelmúltban.

Ezek közül az egyik, a legtöbbeket foglalkoztató zölkártya lottó eltörlésére vonatkozó javaslat, melyet több republikánus szenátor támogatása mellett Senator Judd Gregg terjesztett elő a törvényhozásban.

A javaslat eltörölné a sokak számára a bevándorlás egyetlen lehetséges útját jelentő zöldkártya lottó intézményét. Az eltörlést követően felszabaduló évi 50.000 lottón megnyerhető zölkártyát a munkavállaláson alapuló bevándorlási kategóriákba helyeznék át.

A javaslat indokolása szerint az ország gazdasági igényeinek megefelelően, az évi 50.000 felszabaduló zöldártyát olyan bevándorlók részére tartanák fenn, akik munkavállaláson keresztül kívánnak bevándorolni és felsőfokú posztgraduális végzettséggel rendelkeznek.

A munkavállaláson alapuló zölkártyák számának növelése mellett a javaslat a H1B nem-bevándorló vízumok 20.000 darab posztgraduális végzettséggel rendelkező munkavállalók részére rendelkezésre álló vizumok számának növelését is szorgalmazza.

A fentiek még csak javaslat szintjék vannak. Törvénybe iktatásuk valószínűleg ebben az évben még nem történik meg, azonban lehetséges, hogy a jövőben eltörlésre kerül majd a zöldkártya lottó intézménye.

Bevándorlással kapcsolatos kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.