A tavalyi évben kezdődött bevándorlási törvénymódosító láz talán kicsit lecsendesedett az utóbbi időben, legalábbis nem kap akkora publicitást, mint a tavalyi politikai erőfeszítések.

Ennek ellenére némi mozgás azért megfigyelhető. Ebben az évben több republikánus és demokrata szenátor terjesztett elő törvénymódosító javaslatokat a bevándorlás területén. Ezek többnyire a munkvállaláson alapuló bevándorlás kérdésével foglalkoztak.

A tavalyi év során, illetve ez évben napvilágra került törvénymódosító javaslatok alapos vizsgálatából több következtetés is levonható.

A legfontosabb, hogy a szenátorok többsége úgy gondolja, hogy a bevándorlási törvények módosítása során az ország és a gazdaság érdekeit kell előtérbe helyezni, ezáltal a munkavállalási vízumok és a munkavállalás alapján történő bevándorlás lehetőségét szükséges előtérbe helyezni.

Ezek elbírálásának felgyorsítására és az évente rendelkezésre álló zöldkártyák és vízumok számának növelésére tett javaslatot a legtöbb szenátor.

Természetesen ezeknek a számoknak a növelése azt jelenti, hogy valahonnan, valamely vízum vagy zöldkártya kategóriából el kell, hogy vegyenek annak érdekében, hogy növelni tudják a munkavállaláson alapuló zölkártyák számát.

Több republikánus szenátor érvelése szerint ez a családegyesítésen alapuló, évente kiadható zölkártyák számának csökkentésével valósítható meg a legefektivebben.

A családegyesítésen alapuló zölkártyák számának megcsonkítására már volt példa. Arra is volt példa, hogy eltörölték annak lehetőségét, hogy zöldkártya birtokosai testvéreiket szponzorálják. Erre a jelenlegi törvények szerint már nincs lehetőség.

A jelenleg folyamatban lévő törvénymódosítások egyik oldalról igen bíztatóak, másrészről pedig igen csak aggályosak, ha azt nézzük, hogy megvalósításuk jelentősen korlátozná a családegyesítésen alapuló bevándorlás lehetőségét.

Ezért, aki teheti, feltétlenül adja be a családtagjai szponzorálásra szolgáló bevándorlási kérelmeket, ugyanis a jövő változásait figyelembe véve, a függőben vagy elbírálás alatt álló kérelmeket kevésbé érinti majd egy esetleges radikális törvénymódosítás.

A családegyesítésen alapuló bevándorlási kérelmek beadásával, annak feltételeivelés követelményeivel kapcsolatos kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter

 

1(866)646-7361

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető.

Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.