Mint az köztudott, Magyarország más országok mellett aláírt egy egyetértési megállapodást az Egyesült Államokkal, amelyben a két ország kifejezte együttműködési szándékát a vízumkényszer eltörlésével kapcsolatban.

Amennyiben a folyamat lezárul és Magyarország minden tekintetben eleget tett a követelményeknek, a magyar állampolgárok számára is megynyílik a lehetőség, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba üzleti útra, vagy látogatóba.

A Vízummentességi Program, amelyben egyenlőre 27 ország vesz részt, egy igen sajátos rendszer lesz, egyedi szabályokkal, amelyek ismerete minden utazni szándékozó számára elengedhetetlen.

A program legnagyobb előnye a leegyszerűsített eljárás lesz. A rendszer bevezetése után nem lesz szükség a nagykövetségen való sorbanállásra és arra sem, hogy a turista vagy üzletember dokumentumok kimeríthetetlen tárházával bizonyítsa kötődését hazájához. Elengedhetetlen feltétel lesz azonban egy újfajta, már Magyarországon is bevezetett elekronikusan leolvasható útlevél.

A program azonban tartalmaz rendkívül szigorú rendelkezéseket is, amelyek kihatással lehetnek azokra az utazókra, akik bevándorlási, munkavállalási, vagy esetleg tanulási céllal jönnek az Egyesült Államokba.

A programot igénybe vevő utazók a vízummentességi szabályok szerint csak rövid, 90 napot meg nem haladó időre kapnak tartózkodási engedélyt. A 90 nap lejárta után el kell hagyniuk az országot. A tartózkodási engedély meghosszabítására nem lesz lehetőség. Emelett a vízummentességi szabályok nem engedik meg a státusz módosítását sem. Amennyiben az utazó túlmarad, akkor kiesik a sztátuszból és elesik attól a lehetőségtől is, hogy később újra beléphessen az országba vízumkérelem nélkül.

A fenti szabályok mellett fontos megjegyezni, hogy a programban nem vehetnek majd részt büntetett előéletű személyek, és akiknek korábban már volt elutasított vízumkérelme, illetve deportálási eljárás alatt állt.

Mindezek fényében azok, akik letelepedési szándékkal kivánnak az Egyesült Államokba utazni, jobban járnak, ha vízumért folyamodnak, és még kiutazásuk előtt felmérve lehetőségeiket elindítják munkavállalásukat vagy tanulási lehetőséget biztosító vízumkérelmüket.

Vízumokkal, illetve bevándorlással kapcsolatban felvetődött kérdéseikkel és problémáikkal keressék irodánkat ingyenesen hívható telefonszámunkon.

Goldberger Péter 1(866)646-7361

Jelen publikáció kizárólag tájékoztató jellegű, jogi tanácsadásnak nem tekinthető. Felmerülő jogi problémáikkal forduljanak irodánkhoz bizalommal.